dinsdag 6 oktober 2009

Werkweek 2: 28 september tot 1 oktober 2009 - Redmen and white sheeps

MAANDAG - DINSDAG - WOENSDAG: Placement day's
Bij het ochtendgloren de eerste krakende stemgeluiden investeren in de nationale hymne, en je waant je weer in Canada. Tijd om naar school te gaan...
St. Anthony's elementary school waande zich op woensdag even 'high'. 's Namiddags stond voor de belgische bezoeksters een bezoek aan de Catholic High School Dennis Morris op het programma, in het gezelschap van de puberale Grade 8'ers. De meeste jongeren die Grade 8 op St. Anthony's lagere school vervolmaken, stromen door naar deze school. En als een vorm van kennismaking en vlottere doorstroom werden ze vanmiddag uitgenodigd om mee de eerste wedstrijd van het Football Team af te trappen. Stel het je heus voor als in de films: Toekomen in de gele schoolbussen, verwelkomt worden door een bende in braaf uniform geklede gillende meiden die je bespringen met rode verf en meteen ook 2 strepen op je façade planten (of een variatie hierop: 'D' en 'M' van Dennis Morris), meteen aanschuiven voor een hotdog, en daarna in grote getale naar het speelveld. Alleen de cheerleaders hebben we gemist vrezen we. De 'Redmen' in uiteraard rode schoudergevulde tenue'tjes namen het op tegen een andere high school in de buurt. Over of ze uiteindelijk de overwinning op hun naam konden schrijven onthouden we ons liever. Het snappen van dit spelletje Amerikaans Football was al een hele investering...
Geheel gebruik makende van dit circus trokken we ons ook eens terug in de High School. Doorheen een korte rondleiding bekeken we oude klasfoto's van de assistent die mee was, en gingen we op zoek naar de Special Needs klas.
Volgend - totaal hiervan losstaand - fenomeen willen we jullie trouwens ook niet onthouden:
Wij troffen aan, om 11u15 (20 minuten voor de middagbel) op de bar van het secretariaat van onze lagere school: Tientallen kartonnen lekker geurende zakjes met hierop rode MC letters. Voor wie hiermee niet zo vertrouwd is: MC Donalds zakjes. Hello Americaaaa!
Op de publieke High School vond zich dan hier helemaal tegenover staand een bijbels tafereel plaats. Twee belgische schaapjes (Stefanie en Inneke) vonden er eindelijke een herder. Na 3472 keer uitleggen aan evenveel leerkrachten, wie je bent en wat je komt doen, mocht dit best wel eens. Al ga je erdoor natuurlijk wel héél erg bewust aan de slag, grr.
Op woensdag kregen beide meiden zelfs al de exclusieve kans om Mijnheer de Onderdirecteur te vergezellen op zijn gezondheidsinspectieronde doorheen de verschillende 'Alternative Programs'. Deze programma's hangen vast aan de schoolgroep, en vormen een soort van vangnet voor jongeren die door omstandigheden (verwaarlozing, beperking, storend gedrag,...) (tijdelijk) niet kunnen deelnemen aan het schoolse gebeuren. Deze speciale programma's zijn gehuisvest in aparte agglomeraties maar houden steeds een terugkeer naar het reguliere onderwijs als doel voor ogen.

DONDERDAG: Children's Autism Program
Taxi Tiffany en taxi Jennifer kwamen vanmorgen de oprijlaan van dé Sheraton opgerold. Zijnde onze twee begeleiders voor een kort bezoek aan een 'Alternative Program'. Voor de aandachtige lezer, Jennifer is nieuw in dit verhaal. Deze master studente ging met ons mee op sleeptouw binnen een onderzoek dat ze voert. Diezelfde dame is trouwens trotse eigenaar van een 'van' die tegen botsende rolstoelen en spelende kinderen kan, en van diezelfde kindjes waarover ze maar niet kan zwijgen.
Het programma voor lagere school kinderen met autisme waar we vandaag even binnengluurden is te vergelijken met de 'Alternative Programs' waarover we hierboven al spraken.
In deze accomodatie voor kinderen met autisme volgen een 5 of 6 tal kinderen het TEACCH programma. Kinderen komen hier terecht na een hulpvraag van de school. Ze verblijven er maximum 3 jaar en krijgen er een levenswijze met veel structuur aangeleerd. Heel veel aandacht gaat binnen dit programma ook naar de 'terugkeer' naar de reguliere school. De integratie en transmissie van het TEACCH programma in de school van oorsprong wordt al ruime tijd voor de eigenlijke terugkeer voorbereidt.

2 opmerkingen:

  1. Peter Jonckheere6 oktober 2009 om 06:05

    Prachtige natuurkleuren op de mooie fotoreeks

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Neelke (Vermeersch),hopelijk geniet je daar met volle teugen en gaat het allemaal goed daar.
    Vele groetjes vanuit onze nieuwe stek in Veurne. :-)

    BeantwoordenVerwijderen