zaterdag 10 oktober 2009

Werkweek 3: 5 tot 9 oktober 2009 - Just another great week!

MAANDAG - DINSDAG - WOENSDAG: Placement days
Wie uitgaat... moet kunnen opstaan! Zo ook gingen de Canadian Five flink naar school op maandag, na een nachtelijk arriveren van de uitstap naar Algonquin Park.
Aan de bushalte naar St. Anthony's Elementary School stonden die frisse ochtend, dik ingepakt Nele, Nelly, Stéphanie en als speciale gasten: Leen en Yankee! Het bushokje inruilen voor een bedampte bus zou echter een moeilijkere investering worden. Bus 1 passeerde de revue. Maar deze was omwille van traptreden niet toegankelijk voor een rolstoel. Stéphanie stapt in, met als doel de school over onze latere aankomst aan te kondigen. Bus 2 ging naar een andere bestemming. Ondertussen werd al fervent heen en weer gebeld van de ene buschauffeur naar de andere om een bus te pakken te krijgen op onze lijn. Bij bus 3 stapten Nele & Nelly in. Leen bleef moedig wachten... Nooit gedacht dat dit ons in Canada zou overkomen. Nooit gedacht dat ze er niet veel later gewoon zou staan (Leen & Yankee), geleverd met een privé bus!
Uit de announcements, na het Nationale volkslied en het Onze Vader, konden we vandaag volgende woorden opvangen: 'dog', 'working', 'don't pet', 'special visitors'. De aandacht bij de kinderen steeg.
Leen kreeg gedurende de dag van elk van ons een korte blik te zien. Kan ze eindelijk eens gezichten plakken over de wondertjes in de klas waar wij gedurende de reflectie over praten.
En het moet gezegd worden, de kindjes volgden flink het announcement op, met uitzondering van de onderdirecteur dan wel. Pittig detail: Het was ook hij die het announcement voorlas...
Op woensdag was er in St. Anthony's een fanatieke, sensationele baseball-wedstrijd! De leerkrachten namen het op tegen de leerlingen, in het publiek van - of course - de hele school. Tel de leeftijd van de teamleden samen. De ploeg met het hoogste getal won!
In het St. Catherines College werken ze blijkbaar van chaos naar structuur. Stefanie en Inneke waren deze week de trotse vernemers van de uitleg over de schoolstructuur. Eindelijk!
Een bijzonder leuk klein gevolg aan die schoolstructuur zijn ook de chocolade-pompoen delicatesse! Deze week werden deze zelfgemaakte koekjes aankoopbaar gesteld voor de leerlingen. Een lekkere gewoonte!

DONDERDAG: Bezoek NTEC
Met Tiffany achter het stuur, en Sheila's 'van' volgeladen met vrouwvolk (met uitzondering van dé man Yankee onder ons) vertrokken we voor een flitsbezoek aan het NTEC programma.
Dit programma is gericht op jongeren van middelbare schoolleeftijd, die moeilijkheden ondervinden bij het functioneren in de reguliere school. Deze jongeren kunnen hier tijdelijk terecht voor het verkrijgen van credits of het aanleren van een job. Maar wel steeds met een doel terug te integreren in de gemeenschap of de 'gewone' school.
Bij het bezoek aan de NTEC-klas werden we zowat uitgevraagd door de - op dat moment - leergierige jongegasten. De interesse ging vooral naar fast food restaurants, auto's, en café's... Ahja!
Vandaag werd ook het eerste zelfgemaakte gerecht in onze Crock pot een feit!!! Ratatouille met couscous. We stellen hem even in persoon voor, Mijnheer Crock Pot: In deze gietijzeren of metalen kookpot dien je 's morgens gewoon uw maaltijd voor 's avonds netjes te schikken. Hup deksel erop, stekkers in het stopcontact... En tegen 's avonds, bij het thuiskomen, kan je reeds tot aan de andere vleugel van het hotel een heerlijke aroma waarnemen. In België staat dit magisch technologisch hoogstandje bekend als... 'slowcooker'. Mjammieee!

VRIJDAG: Pedagogische STUDIEdag
Vrijdag, werkdag!
Stefanie en Inneke hadden goede voornemens. Na uitslapen dan... :)
Zoals business-mannen in kostuum op hotel, moet hier ook werk verzet worden. Wij schrijven hier ondertussen ijverig aan reflecties, werkverslagen, e-mails en thesissen!
Nele, Nelly & Stéphanie trokken op verplaatsing naar de pedagogische studiedag van de Katholieke Schoolgemeenschap van regio Niagara. Dit in het gezelschap van het hele team Educatieve Assistenten van St. Anthony's. Zijzelf verklaarden ons gek, maar wij beleefden onze interessantste dag ooit!
's Morgens een hoorcollege en workshop rond TEACCH. Een programma dat met visuele schema's werkt, vooral bruikbaar bij kinderen met autisme. 's Middags een lezing van een professor met het Tourette syndroom over het Tourette Syndroom en inhibitie. Met daarin een eervolle vermelding naar de 'drie belgische leraren in de zaal'. "Gelieve even recht te staan". Gedurende de volgende seconden kenden onze gezichten vooral een rode kleurschakering...

Maar wat we vooral van vandaag onthouden zijn de interessante, soms diep rakende verhalen van de assisten over hun job.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten